Meer resultaten voor ct scan darmen voorbereiding

ct scan darmen voorbereiding

CT-scan dikke darm Radboudumc.
Het contrastmiddel wordt bij u thuisbezorgd door de apotheek van het Radboudumc via DHL. U leest onder het kopje Voorbereiding, dieet wanneer u het contrastmiddel moet drinken. Tijdens het onderzoek wordt koolzuurgas als contrastmiddel gebruikt. Het contrastmiddel wordt in de darm gespoten via een slangetje in de anus. Hierdoor wordt de dikke darm op de CT scan zichtbaar. Mogelijk krijgt u eerst een injectie met Buscopan in een bloedvat in de arm. Hierdoor ontspannen de darmen zich.
CT-scan Colon dikke darm Gelre ziekenhuizen.
Bij de CT-scan van de dikke darm het colon wordt er vooral gekeken naar de dikke darm, maar ook naar een groot aantal buikorganen, lymfeklieren, de hoofdslagader aorta en andere bloedvaten in de buik. Nadat u bent opgeroepen gaat u op de CT tafel liggen, dit is een verschuifbare tafel. U krijgt via de anus een slangetje ingebracht, waardoor lucht ingeblazen wordt. Meestal wordt tijdens het onderzoek ook een contrastmiddel in de bloedvaten gespoten via een infuus in uw arm. Ook wordt via dit infuus het medicijn Buscopan toegediend, waardoor de darmen beter te beoordelen zijn.
CT-scan van de dikke darm CT-colon Patiëntenfolders 5612 Isala.
Verloop van het onderzoek. Zodra u op de CT-tafel plaats neemt, krijgt u eerst een infuus voor het toedienen van een ontspanningsmiddel voor de darmen. Het onderzoek verloopt hierdoor zo optimaal mogelijk. Soms is een ontspanningsmiddel niet mogelijk, omdat een aantal medische aandoeningen hier niet mee samengaan. De radiologisch laborant medewerker van de röntgenafdeling bespreekt dit met u. Het infuus wordt weer verwijderd of gebruikt voor eventuele contrastvloeistof zie verderop in deze folder. Vervolgens gaat u voor het onderzoek op uw zij liggen op de beweegbare CT-tafel. De radiologisch laborant brengt voorzichtig een dun buisje in via uw anus. Via dit buisje blaast de laborant via een pomp lucht in uw dikke darm. Dit kan een krampend en opgeblazen gevoel geven. Dan gaat u op uw rug liggen en wordt de eerste scan gemaakt.
CT-onderzoek dikke darm.
Ook krijgt u via dit infuusnaaldje een medicijn toegediend, Buscopan of Glucagon. Dit medicijn zorgt ervoor dat de darmen zich ontspannen zodat ze beter te zien zijn op de CT scan. Als eerste moet u op uw zij gaan liggen.
CT-scan dikke darm.
De kans dat dit gebeurt, is heel klein, omdat de darmen schoon zijn. Via dit slangetje wordt lucht in de darm geblazen; dit geeft een gespannen en een wat onaangenaam gevoel in uw buik. Het is echter belangrijk dat u de lucht goed inhoudt. Om de darm verwijding goed mogelijk te maken, krijgt u ook een injectie met Buscopan. Buscopan beïnvloedt de rijvaardigheid, dit effect kan ongeveer 1 uur aanhouden. Houd hier dus rekening mee als u naar huis gaat. Eerst wordt er een scan gemaakt terwijl u op de rug ligt en daarna een scan als u op de buik ligt.
CT-scan Maag Lever Darm Stichting.
Thuis moet u ter voorbereiding op het onderzoek een drankje nemen. Het kan zijn dat u nuchter moet zijn voor het onderzoek. Houd uw buik gezond. Bekijk onze special. Tijdens het onderzoek. Als er geen metaal in uw kleren is verwerkt, mag u deze aanhouden. Op de röntgenafdeling aangekomen, drinkt u eerst een liter contrastvloeistof. Deze vloeistof kleurt de maag en darmen.
Wat is een virtuele coloscopie?
Door de lucht die in je darmen, kun je wel even last hebben van buikpijn en winderigheid. Met een CT of MRI-scan speurt de arts als het ware van buitenaf in de darm naar onder andere poliepen, ontstekingen van de dikke darm en uitstulpingen. Hierbij is geen slang endoscoop nodig zoals bij het inwendig darmonderzoek, de coloscopie. De kans op darmperforatie is hierdoor kleiner. De voorbereiding voor een virtuele coloscopie is minder intensief dan bij een inwendige coloscopie.

Contacteer ons

++ prijs ct scan ++
++ scan met vloeistof ++
++ ct scan vloeistof ++
++ ct scan maken ++
++ scan buik ++
++ ci scan ++
++ ct scan darmen voorbereiding ++
++ hoofd scan maken ++
++ hoofd scan ++