Meer resultaten voor ct scan hart met contrastvloeistof

ct scan hart met contrastvloeistof

Ziekenhuis.nl met o.a. een overzicht van ziekenhuizen en behandelingen.
Ziekenhuis.nl gebruikt functionele en analytische cookies om je een optimale bezoekerservaring te bieden, de werking van de website te kunnen verbeteren en advertenties te tonen die op je vermoedelijke interesses zijn afgestemd. Om Ziekenhuis.nl te bekijken dien je de cookies te accepteren.
CT-scan.
Tijdens het onderzoek schuift de onderzoekstafel door de scanner. Bij een CT-scan van het hart wordt contrastvloeistof gebruikt om de kransslagaderen in beeld te brengen. Hiermee kunnen afwijkingen worden opgespoord die met een normale röntgenfoto of een hartkatheterisatie niet te zien zijn.
Coronaire CT-scan UZA.
De coronaire CT-scan of coronaire CT-angiografie is een CT-onderzoek computertomografie waarbij cardiologen het hart of een deel ervan in beeld brengen op de computer om vernauwingen van de kransslagaders op te sporen. Het onderzoek gebeurt met behulp van contrastvloeistof en röntgenstralen op de dienst radiologie. De CT-scanner maakt computeropnamen van de kransslagaders, de omgevende structuren, de hartkleppen en de hartspier. Waarom is een coronaire CT-angiografie nodig? Met de resultaten van het onderzoek bepalen we de toestand van uw hart en het risico op een hartinfarct. De coronaire CT-scan is een recente techniek met veel toepassingen. Met de scan kunnen we eventuele vernauwingen in de kransslagaders opsporen.
Alles over de CT-scan Hartstichting. trash. arrow-down-light. menu. paper. stack. arrow-left. mail-bordered. instagram. linkedin. youtube. minus. arrow-right. heart-border. share. heart. facebook. twi
De scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad, maar bij veelvuldig gebruik kan het schadelijk zijn. Een arts vraagt dit onderzoek daarom alleen aan als het echt nodig is. Gelukkig zijn de nieuwe generatie scanners steeds nauwkeuriger en gebruiken ze steeds minder straling. Tijdens zwangerschap wordt een CT-scan afgeraden. Dit onderzoek maakt gebruik van een contrastvloeistof met jodium. Hiervoor kunnen mensen allergisch zijn. MRI: organen worden zichtbaar met hulp van een magnetisch veld en radiogolven. hartkatheterisatie: onderzoek naar de kransslagaders, ook röntgenstraling nodig, maar de belasting is vele malen kleiner. Echocardiografie: deze techniek gebruikt geluidsgolven in plaats van röntgenstraling. De beeldkwaliteit van een echo is minder goed. Onderzoek naar betere CT-technieken. Koen Nieman van het Erasmus MC wil de diagnose bij pijn op de borst verbeteren. Nu wordt vaak een hartkatheterisatie uitgevoerd, die niet altijd prettig is. Nieman test een nieuwe CT-techniek die minder belastend is voor de patiënt, maar wel snel signaleert of het hart nog voldoende zuurstof krijgt.
CT-onderzoek van het hart.
Uw behandelend arts heeft voor u een CT-onderzoek van het hart aangevraagd. Met behulp van röntgenstralen worden bij dit onderzoek afbeeldingen van het hart gemaakt. Op deze afbeeldingen worden eventuele afwijkingen of stoornissen zichtbaar. Om een goede afbeelding te krijgen, maken we bij deze CT-scan gebruik van contrastmiddelen. De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Ook risico's' en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog gespecialiseerd arts en een radiologisch laborant. Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan. Wat is een CT-onderzoek? CT betekent computertomografie. Bij een CTonderzoek worden er met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof doorsnedefoto's' gemaakt.
CT-SCAN Hartwijzer NVVC.
CT-scan van het hart. CT is een afkorting van Computer Tomografie. Tomografie komt van tomos, dat in het Grieks plakje betekent. Computer Tomografie staat voor een techniek die plakje voor plakje scant met röntgenstralen, en de verzamelde informatie vervolgens samenvoegt met computerkracht.
CT scan kransslagaders.
CT scan kransslagaders. CT scan kransslagaders. Een CT-scan is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstraling een dwarsdoorsnede-foto's' vande lichaamsdelen en organen worden gemaakt. Bij dit onderzoek kan een arts afwijkingen zien die op een normale röntgenfoto niet zichtbaar zijn. Dit onderzoek wordt gebruikt voor alle organen, waaronder het hart, de hersenen en de bloedvaten. Bij een scan van het hart kan de hartfunctie en de anatomie van het hart worden beoordeeld, zoals het verloop van de kransslagaders en de hartkleppen. Ook stents en omleidingen bypasses zijn zo zichtbaar te maken. Tijdens het maken van een CT-scan ligt de patiënt op een beweegbare behandeltafel die in de tunnel van het röntgenapparaat wordt geschoven. Voor opname van het hart worden alleen het hoofd en de borstkas in de tunnel geschoven. De bron van waaruit de röntgenstralen worden uitgezonden, draait rond het lichaam. De röntgenstralen worden door de computer weergegeven als een dwarsdoorsnede van de borstkas. Deze dwarsdoorsneden worden stukje voor stukje gemaakt; telkens verschuift de opname enkele millimeters, totdat het hele hart en de bloedvaten eromheen zijn gefotografeerd. Vaak wordt er nog een tweede serie foto's' gemaakt met behulp van contrastvloeistof.
CT-onderzoek met contrastmiddel via de bloedbaan Patiëntenfolders 5633 Isala.
Vervolgens wordt het jodiumhoudend contrastmiddel via een infuusnaaldje in uw arm ingespoten. Dit is nodig om de vaten in het lichaam op de scan zichtbaar te maken. Vervolgens laat de radiologisch laborant medewerker van de röntgenafdeling de tafel automatisch in een ring schuiven in het midden van het CT-apparaat. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende bron, die röntgenstraling uitzendt. Met behulp van een computer kunnen zo doorsneden van het lichaam worden weergegeven. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Risicos en bijwerkingen jodiumhoudende contrastvloeistof bij toediening via een infuus.

Contacteer ons

++ ct scan laten maken ++
++ contrastmiddel ct scan ++
++ ct scan nieren contrastvloeistof ++
++ ct scan hart met contrastvloeistof ++
++ scan van hoofd ++
++ kosten ct scan hoofd ++
++ hoofd scan laten maken ++